11.05.2019
Dobrodošao se odmoriti Pod Smokvom!

  Ne znam jesi li ikada sreo/la barem jednog od onih ljudi, koji se ne boje ići protiv struje, protiv vjetra i mora, osvajati vrhunce planina i svakodnevnice, pronicati dubine i mora i najmanjih gesti?

To su oni što tiho sanjaju ali glasno svjedoče kako u ovom svijetu postoji nešto više od površine. Površina je dobra, ali ostaje površina! A ti i ja smo dubine, stvorene za visine Neba!

Zamisli si sada ovu situaciju: jedan od ovih tihih sanjača se već dugo bori i sa svijetom i sam sa sobom. Nešto ga kopka, a ni sam ne zna što. Neki ga čak smatraju i čudakom ili luđakom, ali on ne odustaje, čak i ako sve ne vidi i ne shvaća. On je jedan od onih koji imaju hrabrost vjerovati u stare mudrosti i otkrivati davno zaboravljene tajne i talente. Jedan od takvih je bio i Natanael (heb. „dao je Bog“ iliti „Božidar“). On ne zna sve, ali zna jedno: prepoznati dubine! Jednog dana, točnije jednog „sutradana“, i tako običnog, da ga se nitko nije sjetio zabilježiti u kalendar, Filip je banuo pred Natanaela ushićen kao nikad do tad, jer je „heureka“- otkrio/pronašao Mesiju. Nabasao je na ostvarenje davnih proročanstava i odlučio pozvati Natanaela da i on sam to okusi, te ga je doveo Isusu. A Gospodin jedva dočekao da mu dovedu nekog pred kime će moći učiniti svoja čudesa. Zapravo glavni razlog, ako ćemo vjerovati Ivanovu Evanđelju, zašto je danas tako „malo“ čudesa, ne stoji u tome da nam nedostaje čudotvoraca, nego čudoljubaca – onih koji vole čudesa, koji se, kako smo rekli, ne boje sanjati.

Natanael je odmah iskusio kako ga je Gospodin pročitao kao otvorenu knjigu, te se odvažio i pitati: „Odakle me poznaješ?“ „Vidjeh te pod smokvom“ zvučao je i odgovor koji se vrlo brzo pretvorio u poziv: „i još više ćeš vidjeti“. Tko god gleda „pod smokvom“, širi svoje horizonte i susreće Gospodina!

Stoga, što čekaš? Otvori svoje oči i srce, jer ovdje Gospodin govori! Zato dobrodošao/la i ti Pod Smokvom, doživi Isusa i  prepusti se Njegovu pogledu.

  1. Slobodno prošvrljaj ovom našom stranicom, isklikaj sve što možeš, a ni mi, a ni Gospodin koji je ovdje među nama, nećemo se ljutit ako podijeliš ovu našu stranicu s još nekim.
  2. Sada je Gospodin i tebe otkrio!

 Fra Mate Kolak