17.10.2020
Dan za pamćenje

  Kad sam došla na Dan Smokve i ušla u prostoriju gdje su se svi okupili, u razgovoru uz jutarnju kavu, zvukove smijeha i nasmijana lica, odmah sam se osjećala kao doma. Znala sam da ovdje trebam biti i da me Bog ovdje želi. Upoznajući ljude, iz raznih dijelova Hrvatske i raznih zanimanja i talenata, shvatila sam da je Smokva kao veliki vrt, pun raznovrsnog, mirisnog cvijeća. Baš svaki taj cvijet je jedinstven, poseban, Božji dar, bez kojeg vrt ne bi bio potpun. Tako i svaki molitelj, tehničar, svećenik i crtač obogaćuje Smokvu svojim jedinstvenim talentom i osobnošću i kroz to donosi Krista drugima.

   Dan smo započeli sv. misom. Posebno me dotaklo to naše zajedništvo koje se hrani i napaja Živim kruhom, iz kojeg proizlazi svako naše nadahnuće i poticaj. Pater Ivan Dominik Iičić u propovijedi je istaknuo koliko je važno u rad i apostolat unositi svoje srce i biti otvoren Bogu, Njegovom pozivu i vodstvu. U svemu tome uzor nam može biti Blažena Djevica Marija, koja je u potpunom predanju i poniznosti rekla Bogu "da" i time promijenila život mnogim ljudima, donoseći im Isusa.

Nakon mise, vlč. Dario Levanić održao je predavanje na temu talenata iz Matejevog evanđelja. Podsjetio me na važnost zahvalnosti kao predivnog oblika molitve, na to kako je bitno biti zahvalan Bogu za sve darove i talente koje mi je dao, i sa zahvalnošću ih širiti dalje, dijeliti s drugima i kroz njih dati slavu Bogu.

   Kreativnost i inovativnost Smokve prepoznala sam u specijaliziranim majicama i čokoladama koje smo imali prilike nabaviti. Majice su imale na sebi logo Smokve i napisane dijelove Biblije, a omot na čokoladama je dizajnirala i naslikala Smokvašica crtačica. Divno je kako Smokva ne staje na mjestu, nego širi i razvija talente i ideje i ne propušta priliku za evangelizaciju :)

   Drugo predavanje održao je don Josip Ulić na temu digitalnog kontinenta - interneta i medija te internet evangelizacije. Papa Franjo otvorio je svoj profil na Twitteru i Instagramu jer je shvatio kako je današnje doba doba tehnologije i medija i kako je važno i preko toga dopirati do ljudi širom svijeta. Don Josip posebno je istaknuo koliko je važno ljudima na internetu pružiti kvalitetan sadržaj, pogotovo vjerski, te da je Smokva medij preko kojeg Isus ulazi u domove i obitelji i želi sve okupiti u zajedništvo sa Gospodinom. Ovaj nagovor posvijestio mi je koliko je Bog kreativan i koliko čezne za našim srcima i pronalazi razne načine da nam bude blizu.

   Predavanje don Josipa Ulića možete poslušati ovdje.

   Poslijepodne je uslijedio rad u grupama. Svaka grupa dobila je određenog sveca kojeg je morala proučiti i upoznati. Posebno me dotaklo to što smo se kroz rad u grupi još više upoznali i povezali jedni s drugima, kroz razgovor i dijeljenje naših misli, osjećaja i čežnji. Imali smo zadatak na kraju programa scenski prikazati život sveca zaštitnika naše grupe. Svaka grupa je na svoj način kreativno odradila svoj zadatak, neki više, neki manje uspješno :)

   Kraj našeg druženja obilježili smo zabavno-glazbenim programom kojeg je vodio Marin Periš, čija je pojava i šala ispunila naša srca radošću i smijehom, često do suza. Pridružila nam se grupa Amorose, koja je svojim divnim pjevanjem i pjesmama popratila kviz o Smokvi, kojim smo provjerili svoje znanje o nastanku i obilježjima projekta te karaoke, gdje smo dokazali koliko aktivno pratimo duhovnu glazbenu scenu.

   Osobito me obradovalo video javljanje predsjednika Smokve, fra Mate Kolaka, koji svojom jednostavnošću i poniznošću služi Bogu kroz Smokvu. Podsjetio me kako je svaka osoba koju susretnem na svom apostolatu u Smokvi Božji dar meni, i potaknuo da, uz pomoć Duha Svetog, naš apostolat u Smokvi bude što prodorniji, da to bude ‘voda živa’ kojoj će svi hrliti.

Vratila sam se doma ispunjenog srca, zahvalna za zajedništvo i za priliku biti dijelom Božjeg projekta Pod smokvom i sa još većim žarom za služenjem Bogu i drugima svojim radom i umnožavanjem talenata Pod smokvom.
 
 
Darija Dugandžić