10.02.2021
Mrvica je dovoljna
Mrvica je dovoljna
Komentar: don Josip Ulić
Čitanje: Mk 7, 24-30
Opis/impresija
Evanđelje dana:
11. 2. 20201.

Mk 7, 24-30

U ono vrijeme: Usta Isus i otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga. Ona dođe i pade mu pred noge. A žena bijaše Grkinja, Sirofeničanka rodom. I moljaše ga da joj iz kćeri istjera zloduha. A on joj govoraše: "Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima." A ona će mu: "Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih." Reče joj: "Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh." I ode kući te nađe dijete gdje leži na postelji, a zloduh je bio izišao.

Svećenik: don Josip Ulić
Čitačica: Kristina Blažević
Crtačica: Petra Hudoletnjak

Komentar crtačice:

Govorkalo se ulicama o nekom čovjeku imenom Isus. Nisu to bile samo tek neke priče jer primijetila je kako ljudi prepričavaju događaje vezane uz njega. Naučila je dobro primjećivati promjene u ponašanju ljudi, značaj određenih komešanja u širem okruženju, nagovještaje nedaća… Dobro je znala svoje mjesto u društvu… Tako je sve više slutila da njenoj kćeri nema spasa. Dosta se razlikovala od druge djece njene dobi, sve je manje ličila na sebe od onakve kakve je se sjeća, od one koja joj je ulijevala nadu. Kako je to previdjela. Bilo je tako situacija kada je znala da njena ponašanja nemaju veze s ičim naravnim, i tražila je pomoć na raznim mjestima, u raznih ljudi. Ništa. Pazi, a onaj Isus, izgoni đavle. To nisu bile tek samo neke priče… Pitala sam se, dakle, što ju je nagnalo da svom silom otrči Isusu. Dobro je znala svoje mjesto u društvu. Često su je na to podsjećali. Od kuda Isus dolazi, kojem narodu i rodu pripada, dobro je znala, i da u tome ona udjela nema, dobro je znala. Još k tome žena, bez nekih vrlih prava, možda i sama. Dobro je znala svoje mjesto u društvu, a ipak nalazi se pred tim čovjekom, na koljenima, vapeći mu zadnjom nadom.
Opet je netko podsjeća na njeno mjesto u društvu. Slabi njena nada, no i dalje gleda u njega. Njegovo lice, njegovo držanje, njegov pogled, njegovo… podsjeća je na njeno mjesto, no ona se ne osjeća poniženom, jošte na koljenima. Dobro je znala što znači dati od sebe za dijete i tu je u pravu, govori mu: „da, Gospodine“. Isus je dalje promatra. Mogao je jednostavno reći „pusti da se prije nasite djeca“ i ništa više. U njoj se nešto prelama. Riječi su odraz našeg unutarnjeg - jer ne bi mu tek tako odgovorila i to na način po kojem postaje i ostaje od Boga uslišana. Mogao je jednostavno reći „pusti da se prije nasite djeca“, ali drugom rečenicom želio je samo nju i njeno srce. Ništa drugačije ne gleda i nas kad mu takvi dolazimo… i ništa nam manje ne želi od onog što je želio njoj.
Volim promišljati kako je vodila svoju kćer tamo gdje bi bila kakva prilika da čuju govor tog nekog Isusa.
Da, životna prekretnica dvaju „psića“ po kojoj i dvije tisuće godina nakon učim o ljubavi, o životu, pronalazim utjehu i slobodu, da, baš sada.

OSLADI SE S NAŠOM ČOKOLADOM 🍫
►https://bit.ly/Smokvine_Cokolade

PRATI NAS 🤳
► Web: https://www.podsmokvom.com
► Facebook: https://www.facebook.com/DoziviIsusa
► Instagram: https://www.instagram.com/pod_smokvom
_________________________________________
📌POMOZI NAM
Potrebna nam je i vaša pomoć da i dalje donosimo plodove naše smokve. Donacijom potpomažete projektu Pod Smokvom u sljedećim aktivnostima: snimanju i montaži svakodnevnih video materijala, nabavki materijala za crtanje i ostalih troškova koji su neophodni u funkcioniranju samoga projekta. Hvala vam od srca što pomažete širenju radosne Božje riječi, bilo molitvom, financijama ili širenjem naših videa.

Podaci za uplatu:
BANKA: Raiffeisenbank Austria d.d.
IBAN: HR7724840081135124682
SWIFT: RZBHHR2X
PRIMATELJ: Pod Smokvom, Voćinska ulica 4, 10360 Sesvete
OIB: 71318089789
SVRHA: Pod Smokvom - donacija
______________________________________________
📺Pretplati se na naš kanal, ukoliko već nisi: http://bit.ly/subscribe-podsmokvom

#PodSmokvom #Evandelje

Blagoslovljen budi Bog!